torstai 25. toukokuuta 2017

Terveiset kuntoutuksesta viikko 5, Greetings from rehab!!


Viisi viikkoa tuli täyteen tänään helatorstaina!! 

Minulla on ollut suunnaton ikävä pientä ruunaa. Olen joutunut aktiivisesti kieltämään itseäni soittelemasta kuntoutuskeskukseen ja kyselemästä kuulumisia. Tietysti haluaisin täyden raportin ihan jokaisesta päivästä, mutta eihän sellainen ole mahdollista, eikä myöskään tarpeellista niin kauan kuin ei tule poikkeamia. Olen vain tottunut näkemään pienen ruunan joka päivä ja tekemään hänen kanssaan jotain. Lisäksi olen tarkka, syynään ja tarkkailen kaiken mitä silmä ehtii vain havaitsemaan. Siinä ei ole tahdolla mitään tekemistä, minä vain satun olemaan sellainen että havainnoin vaikka en sitä tietoisesti tekisikään. Kieltämättä joskus olisi helpompaa jos ei aistisi niin paljon.

Tänään oli vihdoin se päivä, että pääsin ajaman pienen ruunan luokse Humppilaan. Tuliaiseksi hain kaupasta pussillisen porkkanoita, Majurin lemppari herkkuja! Perillä tapasin Majurin kuntoutuksesta vastaavan Katin ja vaihdoin kuulumisia kuluneelta viikolta. Viesti oli lyhyt ja ytimekäs. Hyvin menee ja hyvin voi. Ei mitään ihmeellistä. :) Eli kuntoutusta on tehty suunnitelman mukaan kahdesti päivässä matolla kävellen. Majuri on voinut hyvin ja ollut oma itsensä.

Aamun kävelyt oli saapumiseeni mennessä takana ja iltpäivän kuntoutukset vasta edessä. Majuri oli juuri saanut eteen puolen päivän heinänsä. Hiivin karsinalle ja Majuri ei heti huomannut minun tuloa. Siinä se rouskutti tyytyväisenä heiniään ja jonkin ajan päästä nosti päätään juodakseen automaatista, niin siinä yhteydessä huomasi että joku seisoo siinä hänen edessään. Hieman hämmästyneen näköinen hän oli. Hain hoitopakin ja menin karsinaan rapsuttelemaan ja harjailemaan Majuria. Ensin tietysti syötiin tuliaisia ja harjoiteltiin porkkanan ottamista etujalkojen välistä kumartamalla. Hienosti pieni ruuna hoksasi heti mistä on kysymys ja voi sitä kumartelun määrää vielä senkin jälkeen kun porkkanat olivat loppuneet.

Vajaan tunnin rapsuttelin ja harjailin, jonka jälkeen annoin pienelle loput porkkanoista. Majuri pääsi jatkamaan rauhassa heinien syömistä ja minä valmistauduin kotiin lähtöön. Reilu viikko seuraavaan tapaamiseen, se tuntuu juuri nyt ikuisuudelta. Mutta tärkeintä on että pieni ruuna voi hyvin ja kuntoutus edistyy suunnitelman mukaisesti. Ensi viikolla Majuri pääsee sairastarhaan joko tiistaina tai keskiviikkona. Sen jälkeen hänen on varmasti monin verroin helpompaa kuntoutuksessa kun pääsee olemaan muiden hevosten läheisyydessä. 

Seuraavalla kerralla näen Majurin ulkona ja toivon mukaan pääsen katsomaan vesikävelyä sekä solariumissa lekottelua! Raportoin lisää kuulumisia sen jälkeen. Alla kuvassa pieni ruuna kuvattuna tänään, hyvässä kunnossa! Eikö?!


Tomorrow is the most important thing in life.
Comes into us at midnight
very clean. 
It's perfect when it arrives
and it puts itself in our hands.
It hope's we have learnt something 
from yesterday.
- John Wayne-

Kontrolloitu kuntoutus - controlled exercise rehabilitation


Kuntoutuksessa käytetään meiädnkin tapauksessa apuvälineinä; Kävelymattoa, Kylmävesiterapiaa, Hevossolariumia sekä tarvittaessa laserhoitoa.

Kävelymatosta aloitetaan

Kävelymatolla voidaan kontrolloida hevosen tekemää työmäärää ja siinä hevonen saadaan kulkemaan suorasaa linjassa. Matolla käveltäessä rytmi pysyy tasaisena ja jokainen jalka joutuu työskentelemään yhtä pitkällä askeleella. Tasapaino kehittyy ja hevonen oppii liikkumaan oikeassa rytmissä.

Matolla kävelemine on myös hyvä keino kehittää selän lihaksistoa , sillä siinä hevonen joutuu käyttämään tehokkaasti lantion lihaksia, jotta  se saa tuotua jalat vartalon alle. Matolla käveltäessa on  lisäksi pienempi riski loukata itsensä ja pohja on koko kuntoutuksen ajan tasalaatuinen.

Majurin tapauksessa kuntoutus aloitetaan kävelyllä kuivalla matolla

Ohjelma Viikot 5 ja 6
-  Kävelymatto 15 min. x 2 kertaa/päivä
- Liikutusta lisätään 5 minuuttia kerrallaan, jolloin 2 viikon jälkeen kävelee 2 x  45 - 60 min. kerrallaan

Ohjelma Viikot 7 - 8
- Kävelyä 45 min. kuivalla matolla, jonka jälkeen sairastarhaan loppupäiväksi

Kylmävesiterapia aloitetaan viikosta 9 eteenpäin


Vesikävelymatolla käytettän hyödyksi veden nostetta sekä vastusta. Noste pienentää lihaksiin ja niveliin kohdistuvaa rasitusta ja vastuksella edistetään lihasvoiman kasuva. Vedessä käveltäessa liikeradat ovat  erilaiset jos verrataan kävelyä kuivalla maalla. 

Kylmävesiterapia toimii  siten että se laukaisee kolme perustoimintoa;

  • Ensinnäkin; Solujen aineenvaihdunta vähenee ja hapen tarve pienenee, jonka seurauksena  hapenpuutteen aiheuttamat vauriot vähenevät.
  • Toiseksi; kylmän veden ansiosta verisuonten seinämien läpäisevyys pienenee, mikä vähentää vaurioalueelle kerääntyvää nestettä.
  •  Kolmanneksi; kylmä turruttaa kevyesti hoidettavaa vauriokohtaa, jolloin se toimii  kivunlievittäjänä kuodoksessa.

Kylmävesiterapiasta on todistetusti hyötyä mm. jännevammojen, haavojen, pehmytkuosvammojen sekä murtumien korjausleikkasten jälkeisessä kuntoutuksessa.

Kylmävesiterapia viikoille 9-11

- alkuun 15 min/pv ja loppu päiväksi tarhaan
- lisätään vesikävelyä asteittain siten että kävellään 30 minuuttia kerrallan/päivä

Viikosta 9 eteenpäin (9-16) Infrapunahoito hevossolariumissa  

- Infrapunahoitoa vesikävelyn päätteeksi.

Hevossolarium


  • Solarium lämmittää lihaksia, nopeuttaa verenkiertoa ja sitä myötä aineenvaihduntaa sekä parantaa vastustuskykyä. 
  • Solariumissa on sekä infrapuna- että UV-toiminnot.  Infrapunavalo nopeuttaa haavojen paranemista ja siitä on hyötyöä erilaisten ihottumien hoidossa. UV valo puolestaan lisää D-vitamiinin tuotantoa. 
  • Lisäksi Solarium kuivattaa ja rentouttaa hevosen kylmävesiterapian jälkeen.

Viikot 11 - 16

  • Aloitetaan normaali tarhailu
  • Vesikävelymatolla 30 min kerrallan /Päivä


Laserhoitoa annetaan tarvittaessa viikon 8 jälkeen 3 - 4 kertaa viikossa


Lääketiteteelliset laaserit voidaan jakaa kahteen luokkaan: Suuritehoisiin tai Heikkotehoisiin laasereihin. Suuritehoista laaseria käytetään kirurgisisa toimenpiteissä eism leikkaamiseen, hyydyttämiseen tai kudosten poistoamiseen. Heikkotehoista laaserilla voidaan hoitaa lihaksisa, jänteissä, nivelissä, ihossa ja limakalvoilla olevia ongelmia kivuttomasti ja ilman sivuvaikutuksia.

Heikkotehoisella laserilla voidaan edistää solutoimintoja. 
Sen biologinen vaikutus perustuu siihen, että laserin puhdas valo aiheuttaa soluissa fotokemiallisia reaktioita. Tiivistäen voidaan sanoa, että tämän tapainen laserhoito vaikuttaa paikalliseen immuunivasteeseen, veren- ja lymfanestekiertoon, solutason aineenvaihduntaan ja erilaisten aineiden erittymiseen, esim. endorfiinien ja prostaglandiinien, jotka muun muassa vaikuttavat kiputiloihin. Heikkotehoisella laserilla voidaan siis nopeuttaa paranemisprosessia, tosin tästä on olemassa eriäviä mielipiteitä, onko tämän kaltaisella hoidolla vaikutsta vai ei.

Majurille annetaan laserhoitoa tarpeen mukaan.


Tässä on eläinlääkärin tekemät raamit, joiden pohjalta kuntoutus rakennetaan.





lauantai 20. toukokuuta 2017

Hämeen hevoskuntoutuskeskus Humppilassa, Equine rehabilitation Center in Humppila, Finland

2nd Day in rehab



Eilen Majuri pääsi ensimmäisen kerran kokeilemaan matolla kävelyä. Kuntoutus aloitetaan kuivalla matolla kävelyllä. Soitin kuntoutuskeskukseen iltapäivällä ja sain kuulla että Majuri oli käynyt kävelemässä matolla ja se oli sujunut hyvin. Matolle kävely oli sujunut ilman epäröintiä, eikä hän ollut ihmetellyt koko tapahtumaa sen kummemin. Aamulla muiden hevosten mentyä ulos, Majuri ei ollut ihmetellyt myöskään sisälle jäämistään vaan oli asettautunut nukkumaan. Siis sama meno jatkuu kuin kotonakin. Asiat otetaan sellaisenaan kuin ne vastaan tulevat.

Tänään kävimme Kian kanssa tervehtimässä pientä Arabiinialaista ja samalla pääsimme tutustumaan matolla kävelyn saloihin. Aavistuksen Majuri mietti ennen matolle astumista, ehkä tuttujen läsnäolo sai pientä epävarmuutta aikaan. 😍 Mutta ei häntä matolle patistaa tarvinut, hetken epäröityään Majuri käveli nätisti siihen. Matto laitettiin liukumaan ja pieni ruuna asteli mukana. Liikaa ei pienen ruunan sopinut samanaikaisesti ympärilleen katsella, sillä kahden asian yhtäaikainen tekeminen kuten muun maailman seuraaminen ja matolla käveleminen eivät vain ole niin helppoja pienelle ruunalle. Totesin, että useamman asian prosessoiminen miespuoliselle ei vain ole mahdollista. 🙈 Hyvin hän siellä askelsi!

Majuri matolla

Kävelyn jälkeen saimme Majurin harjattavaksi. Kia huolehti puunauksen ja minä otin vastuun kuvien ottamisesta sekä Majurin lelujen asettamisesta karsinaan. Toimme Majurille kahvapallon sekä LikItin roikkuman karsinaan. Pieni Arabiinialainen näytti olevan mielissään näistä. Pienen puunauksen jälkeen laitoimme Majurin takaisin omaan boksiinsa ja valmistauduimme kotimatkaan. Iltapäivän kuntoutukset olivat meneillään ja osa hevosista oli tuotu sisälle odottamaan omaa vuoroaan. Taustalla soi musiikki. Uskon että Majurilla on hyvä olla kuntoutuskeskuksessa, eikä päivät enää ole pelkkää odottamista. 5. viikko on kohta puolessa välissä ja sen jälkeen viikko vielä karsinahoidossa, jonka jälkeen astumme jälleen uudelle tasolle. 


Tässä vaiheessa kuntoutusta Majuri kävelee kuivalla matolla siten, että alun 15 minuutin jälkeen, hänen on tarkoitus kävellä noin 45 - 60 min. yhtäjaksoisesti toisen viikon loppuun mennessä. Sen jälkeen Majuri pääsee sairastarhaan. Seuraavan kerran vierailen Majurin luona ensi viikon torstaina, sillä seuraava lauantai menee häähumussa rakkaan esikoiseni häissä. 💗


Life is better with friends!

Hi There!





torstai 18. toukokuuta 2017

Jälkitarkastuksen kautta kuntoutukseen (Rehab week 5 - 16)



Jälkitarkastus

Matka Hyvinkään Evidensiaan alkoi hieman ennen kahdeksaa. Olin tallilla hyvissä ajoin, jotta ehdin vaihtamaan puhtaat sidokset jalkaan ennen klinikalle menoa. Pieni ruuna poika söi hyväntuulisena heinää boksissaan, eikä hänellä ollut haisuakaan siitä, mitä tänään tulisi tapahtumaan. Vaikka mistä sitä oikeasti tietää mitä hän oli ymmärtänyt minun puheista aiemmin, kun kerroin hänellee että hän pääsisi koko kesäksi kylpylään hoitoihin. :)

Lastaus sujui yhden naisen voimin, eikä Majuri osoittanut elettäkään juhlaliikkeille, vaikka pääsi ensimmäisen kerran ulos tallista neljään viikkoon. Tallista ulos tultaessa pieni ruuna pysähtyi, nosti päänsä hyvin korkealle ja nuuhki hartaasti ilmaa. Ulkona oli mitä parhain ilma matkustamiseen, hentoa vesisadetta ja pilvinen taivas. Lämpötilakin oli hyvän matkaa plussan puolella.

Matka Hyvinkäälle meni sutjakkaasti. Olimme klinikalla n. klo 8.45 ja ilmoittautumisen jälkeen pääsimme sisälle odottamaan eläinlääkärin tapaamista. Eläinlääkäri totesi Majurin nähdessään: "sullapa on tässä nätti pakkaus." :) Saatiin myös kehuja hyvin paketoidusta jalasta, öhöm, ammattilaisen työtä, sitä en kyllä sanonut  ääneen. ;) Majurille annetti rauhoittavaa ja kun kääre oli aukaistu, mentiin ulos katsomaan askeltamista. Käyntiä edestakaisin, ei ontumista ja sen jälkeen muutama askel ravia jossa todettiin heti ontuminen. Eläinlääkäri sanoi heti että näin oli odotettavissa eikä siitä pidä huolestua. 

Seuraavaksi mentiin siitten röntgenkuviin. Useamman kuvan saivat ottaa, sillä Majuri sai vain pienen tujun rauhoittavaa, joten hän virkosi juoksutuksessa sen verran että oli aika tikkana röntgen huoneessa. Ei hän mitään pahaa siellä tehnyt, mutta aavistuksen hetkutteli jalkaansa aina kun yritettiin ottaa kuva siitä. Muutaman otoksen jälkeen, oltiin tyytyväisiä ja menimme käytävälle odottamaan eläinlääkäriä. Kuvat olivat HYVÄT!! Leikkausalueella ei ollut mitään ylimääräistä havaittavissa, eli toipuminen oli edistynyt kuten pitikin. Tukisidosten määrä voitaisiin puolittaa. Tähän asti Majurilla oli kaksi pintelipatjaa, joten nyt jätettäisiin toinen pois.

Tulevaisuuden ennuste: Palautuu normaaliin käyttöön. Nuoruus on valttia! Täysi raakilehan hän on sanoi eläinlääkäri. Aika on hänen puolellaan. Suuri kivi vierähti siinä vaiheessa rinnalta pois. Nyt laitetaan kaikki paukut kuntoutukseen ja toivotaan että se sujuu hyvin. Parempia puitteita siihen ei voisi olla, kuin mihin matkaisimme seuraavaksi.

kuva lainattu Hämeen hevoskuntoutuskeskuksen sivuilta

Ei kun pieni ruuna jälleen autoon, tällä kertaa matka jatkui ilman heinää. Perillä hevoskuntoutuksessa olimme puolilta päivin. Majuri ohjattiin omaan boksiin ja hän asettautui sinne muina poikina. Haisteli karsinan läpi ja alkoi tyytyväisenä syömään valmiiksi laitettua heinäkasaa. Kertaakaan sinä aikana kun olimme siellä, hän ei huutanut eikä mekastanut vaan söi rauhallisesti kuin olisi aina ollut siellä. Minä kävin hoitamassa paperihommat kuntoon ja kuntoutus aikavälille 18.5. - 10.8. oli alkanut. Minä käyn jatkossa lauantaisin katsomassa Majuria. Onneksi pian on lauantai. :)


Suunnitelmaa:

Vesikävelyä 1 - 2 x päivässä, kuutena päivänä viikossa
Laser-hoitoa tarpeen mukaan
Infrapunahoitoa kuudesti viikossa
Hevoshieronta 2 x kuukaudessa

Käyn tarkemmin läpi kuntoutusta omana tekstinä.

KUULLAAN!









sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Happy birthday to my sunshine!


Hyvää äitienpäivää kaiken karvaisille äideille ja Hyvää syntymäpäivää rakas pikku Arabiinialainen!


Tänään tuli kuluneeksi kaksi vuotta pienen Majurin aka Maitopojan syntymästä. Onnekseni olen saanut olla läsnä hänen elämässään lähes alusta lähtien. Vastahan hän oli se hontelojalkainen maitovarsa ja tänään hän on taitava eskarilainen, joka opettelee jo aikuisen hevosen asioita. Toivottavasti saamme paljon yhteisiä vuosia lisää!

Neljäs viikko lähenee puolta väliä. Onneksi tallilla oli tänäkin viikonloppuna kisat, joten hyörinää ja hälinää on riittänyt ympärillä. Eilen aamulla Majuri oli keksinyt repiä siteen pois jalastaan. Nyt riitti Robert Jonesit! Ehkä tylsistyminen oli päässyt tapahtumaan siinä vaiheessa kun heinät olivat päässeet loppumaan verkosta ennen aamunkoittoa. Kyllähän siitä pitää vähän  turhautua. Tähän pieneen ruunaan mahtuu kyllä eräskin kilo heinää. Onneksi muutama kilo heinästä on kerääntynyt luiden ympärille. Siitä ei tässä tapauksessa ole lainkaan haittaa. 

Vielä muutama päivä ja sitten saadaan kaikki sidokset pois jalasta. Kalkkiviivat häämöttävät ensimmäisen jakson osalta. Uskoisin että tämä on ollut se kaikkein haastavin osuus tässä toipumisessa. Ei muuta kuin lisää virikkeitä pienelle, josko se vielä tästä. Tällä kertaa asettelin uusia havunoksia piristämään pienen arabiinialaisen päivää, ne tuntuvat olevan hänestä mieluisia joka kerta. Toivoa sopii, että  loput päivät menisivät nopeasti eteenpäin ja pääsisimme torstaina jatkamaan matkaa kohti kuntoutusta.


Jälkitarkastusaika on varattu klinikalle torstai aamuksi  klo 9.00 ja jos kaikki on hyvin, jatkamme saman tien matkaa kohti Hämeen Hevoskuntoutuskeskusta. Siellä Majuri tulee viettämään seuraavat kolme kuukautta kuntoutuksen parissa. Parempaa hoitoa jalalle ei voisi saada. Aktiivisen kuntoutuksen myötä päiviin tulee lisää sisältöä. Se jos mikä on varmasti mieluista pienelle arabiinialaiselle. Jos mitään merkillistä ei tapahdu lähipäivinä, palaan seuraavan kerran kertomaan kuulumisia matkasta klinikalle ja sieltä kuntoutukseen. Pidetään peukkuja pienelle!!


Let a horse whisper in your ear

and breath on your Heart.

You will nerve regret it!









perjantai 12. toukokuuta 2017

Hey little fighter, soon things will be brighter!!

3 viikkoa takana!




Eilen tuli kolme viikkoa täyteen pakkolepoa. Pieni urhea ruuna sinnittelee esimerkillisesti 9 neliön yksikössään. Paljo ei variaatioita tekemisiin ole olemassa. Mutta, jotta aina ei tehtäisi asioita samoin, olen tällä viikolla hoitanut Majurin karsinassa, lukuun ottamatta haavasidoksen vaihtoa. Majuri osoitti sen verran levottomuuden merkkejä käytävällä seistessään, että päätin rauhoittaa hoitotoimenpiteet samaan yhteyteen heinän syömisen kanssa. Tämä vaihtelu tuntui miellyttävän pientä ruunaa. Majuri nyhti rauhallisesti heinää verkosta sillä välin kun putsasin karsinaa tai harjailin sitä.

Toissapäivänä vaihdettiin taas puhtaat haavasiteet ja haava on ÄLLISTYTTÄVÄN SIISTI. Siitä ei juuri huomaisi mitään, ellei oteta huomioon rupea sen päällä. Jalan iho on melkoisen kuiva sidosten alta, mutta koska sitä ei saa kastella ja Robert Jones sidosta tulee pitää neljä viikkoa, niin maltan olla häiritsemättä ihoa.  Ilmakylpyä sallin ensimmäisen kerran jalan iholle jonkin aikaa, sillä iho on niin hvin  ummessa. Turvotusta tai haavan erittämistä ei ole ollut missään vaiheessa.

Minä uskon hyvään hygieniaan hevosenkin haavojen hoidossa. Itse pesen aina kädet enne uusien taitosten laittamista. En koskaan koskettele haavaa, enkä haavasidoksia siitä kohden mikä on ihoa vasten. Näin siksi että pyrin minimoimaan epäpuhtauksien pääsyn haava-alueelle. Majurin tapauksessa haava ulottui niveleen asti ja tällaisten haavojen kanssa tulee olla erityisen tarkkana siitä,  että niitä käsitellään mahdollisimman puhtaasti. Hevosen haavoihin yleensäkään ei tule laittaa mitään mitä et laittaisi omaan silmään. Monesti kuitenkin näkee hoidettavan hevosen haavoja vähemmän puhtaasti, samoin kuin haavoihin laitettavat voiteet ja aineet ovat usein hyvinkin epäpuhtaita.

Yksi asia mikä on myös hyvä muistaa, on se, miten otat esimerkiksi rasvatuubista rasvaa ja laitat haava-alueelle. Pese aina kädet ensin, kuivaa talouspyyhkeellä tupsutellen, laita käteen tehdaspuhtaat hanskat ja purista nokare rasvaa tuubista kämmenselän päälle. Lähes aina huomaan että ihmiset ottavat rasvaa tuubista likaisella sormella pyyhkäisten siitä tuubin päästä ja Tsadaa! arvatkaa vain onko se rasva enään puhdasta sen jälkeen. Lisäksi tuubin suuaukko likaantuu ja voide on sen jälkeen "saastunutta". Ei hevosen haavahoito ole sen kummallisempaa kuin ihmisen haavan hoitaminen. Monseti näkee jätettävän isotkin haavat ilman suojaa. Itseäni puistattaa ajatus siitä että avonaiseen haavaan menee ulostetta ja pissaa sen maatessa karsinassa. Menisitkö itse nukkumaan haavoinesi kakkaseen ja pissaseen karsinaan??


Majuri esittelee haavaa 18, postoperatiivinen päivä


Viimeinen viikko lähtee käyntiin.


HANG IN THERE!!






tiistai 9. toukokuuta 2017

Piiri pieni pyörii, Majuri siellä hyörii; 1 week and 2 days to go!


Seinät ympärillä kutistuu

Virikkeiden järjestäminen rajoittuu karsinaan tai käytävälle. Pieni Arabiinialainen ruuna on sitä mieltä että on yliarvostettua olla kiltisti paikoillaan. Kun ensimmäinen viikko alkoi, mietin että nyt voin opettaa Majurille temppuja; smile, no, yes! Niiden opettaminen kun näytti siellä you tubessa niin helpolle. 

Todellisuus opettamisen haasteista paljastui hyvin nopeasti. Yritäppä opettaa yli virkeälle pakkolevossa olevalle kaksi vuotiaalle Arabiinialaiselle, että täytyy keskittyä, jotta voi oppia. Voiko hätäisempää tyyppiä olla? No, EI! Pää ja suu käy kuin Singerin kone. Sen pidemmittä puheitta, olen tullut siihen tulokseen että temppuja opetellaan paremmalla ajalla, sitten kun voi liikkua vapaammin ja purkaa ylimääräisen energian ennen oppituntia pois.

Niinpä lelujen askarteleminen jatkuu, 


Josko sitä nyt saisi aikaan Mobilen joka kestää kauemmin ja jonka syömisestä saisi hauskan videon. Kun nainen rakentaa nopeasti jotain, riittää  puukko, vasara ja naula. Näillä syntyy varsalle vaikka narussa roikkuva lelu. Omin kohmeisin pienin kätösin askartelin Toukokuussa, lämpötilan ollessa ruhtinaalliset 0 astettaa. Jos tämän olisi tehnyt mies. Käytössä olisi ollut Makitan akkuporakone ja OIKEAN KOKOINEN poran terä. ;)




No, juttu meni  sillä tavalla, että laitoin Majurin ensin kiinni karsinaan, viritin valmiin lelun roikkumaan karsinan oven yläpalkkiin, asetin puhelimesta viedeoinnin valmiuteen ja päästin pääosan esittäjän irti. Pääosan esittäjä tiesi heti mitä tehdä, mutta ohjaaja ei ollut ottanut huomioon että lelu kannattaisi asettaa KESKELLE palkkia, jotta näppärä Arabiinialainen joutuisi näkemään hieman enemmän vaivaa sen metsästämiseen.  Lelu oli syöty melko nopeasti, viedopätkiä tuli kaiken kaikkiaan kolme, sillä pääosan esittäjä elehti enemmän kuin ohjaaja oli osannut huomioida. Pientä säätöä tämä ehkä vielä vaatii, mutta kivaa meillä oli.




Jalan sidos vaihdettiin eilen ja JEEE!!! haava oli täysin kiinni ja se on super siistin näköinen. Seuraavalla kerralla yritän ottaa kuvan siitä. Nyt en hennonnut käyttää kuvaamiseen aikaa. Pieni ruuna osoitti sen verran voimmakkaita turhautumisen merkkejä koko touhusta, että päätin laittaa paketin kasaan hyvin nopeasti.

Koska pieni ruuna oli hyvin levoton, käytin harjaamiseen Ekstra paljon aikaa. Rapsuttelin, rapsuttelin ja rapsuttelin, kuulostellen samalla missä olisi se kaikkein makein kohta rapsutelaa. Pieni ruuna elehti ensi alkuun levottomasti, pylly siirtyi käytävän toiselta laidalta toiselle ja takajalka antoi aika ajoin pieniä potku liikkeitä taakse päin. Juu, tiedän, ahdistaa se paksu paketti joka on teipattu kavioon kiinni ja voihan se olla että sidosten alla iho kutisee, kuiva se ainakin oli. Vielä ei ole pesun tai rasvauksen aika. Jossain vaiheessa rapsuttelua Majurin kaula, pää ja ylähuuli alkoivat sinkua eteenpäin, löysin vihdoin sen makean paikan. Siinä sitä sitten rapsuteltiin vielä lisää ja pieni ruuna nautti silmin nähden. Hännän ja harjan kohdalla on kaksi vaihtoehtoa; auki tai kiinni. Tänään jätettiin molemmat auki. Majuri pääsi hoitotoimenpiteiden jälkeen harja ja häntä hulmuten petaamaan puhdasta petiään.

Iltapuuro on Majurin juhla hetki. Siinä vaiheessa kun viet sitä puuroämpäriä karsinaan, vastassa on luimukorvainen Arabiinialainen, joka on juuri sillä hetkellä kuolemaisillaan nälkään. En pidä siitä että tämä nuorukainen tuimailee ruokaa tuotaessa, joten annan ruuan vasta sitten kun hän malttaa olla härkkimättä pää ruokakupissa ja menee pois ruoka-astian luota. Kyllä se aina niin lopulta tekee, vaikka ihan heti ei siltä tunnu. Ei hän kiinni käy, mutta kun on niin MALTTAMATON. Kovin on hapan ilme niin kauan kunnes pääsee ahmimaan puuroaan. Miten pieni voikin katsoa niin pahalla silmällä.

Hei, me selvittiin tästäkin päivästä! 1 week and 2 days to go!!


Don't Stress
Do your best,
Forget the rest

maanantai 8. toukokuuta 2017

Vitamiineja ja virikkeitä toipilaalle


3. Karsinaviikko lähenee puolta väliä


Viikonloppu hurahti talleilun merkeissä. Kävin Majurin luona kahdesti päivässä rapsuttelemassa, harjaamassa ja boxia puhdistamassa. Meidän Kia kävi ratsastamassa Majurin tarhakaverin Jackin, joten Majuri ja Jack pääsivät käytävälle turvat vastakkain. Jack on suuri, mutta lempeä lauman johtaja, jolla on ilokseni ollut taipumus leikkimielisyyteen. Sillä on ollut tapana leikkiä Majurin kanssa tarhassa ja välillä se on intoutunut Majurin laukkapyrähdyksiin mukaan. 


Onnekseni Majurille maittaa ruoka hyvin.  Heinää sillä on verkossa vapaasti saatavilla ja aamuin/illoin se saa greenline-pellava puuron, jossa mukana C-maxia, Chevinalia sekä iltaisin laitan puuron sekaan maitohappobakteereita. Näiden tarkoituksena on vahvistaa vastustuskykyä ja suoliston hyvinvointia stressaavassa tilanteessa. Hevosen oma vitamiinituotanto (mm. c-vitamiini) voi häiriintyä tai olla riittämätön poikkeavissa tilanteissa.  Lisävitamiineja tarvitaan myös keväällä siitäkin syystä, että heinä ei enää sisällä näitä riittävästi. Porkkanoita pieni ruuna saa palkaksi hyvästä käytöksestä.

Karsina-aktiviteetteja


Erilaisten virikkeiden järjestäminen on osa kuntoutusta. Tässä tein Majurille Mobilen omenoista ja porkkanoista. Majuri ehti tuhoamaan lähes koko Mobilen ennen kuin sain kameran esille. Taisi mennä parilla haukulla suurin osa virityksestä pienen ruunan suuhun. Kiva siis oli! Täytyy tehdä uusi virikelelu pienelle ruunalle ja olla seuraavalla kerralla itse vikkelämpi kameran kanssa. Miten se meneekin niin, että aina kun on jokin tilanne josta haluaa ottaa kuvan tai videon, alkaa jumalaton säheltäminen sen kameran kanssa ja menee väärä moodi päälle. Viedokuvaa silloin kun pitäisi ottaa still-kuvia ja toisinpäin. Ehkä se on ikä kysymys tai ikänäkö, joka tekee asiasta ajoitain niin vaikean. Tädeille ei pidä kameraa antaa. :)

Olishan se kiva välillä riekkua, jos vain saisi


Majuri on edelleen melkoisen kova käyttämään suutaan. Se haluaisi nyplätä kaikkea ja kaikkia ja ihan koko ajan. Katselin tässä yhtenä päivänä  nuorta kaksi vuotiasta lämminverihevosta, joka oli treenissä tallin radalla, kuinka se treenin jälkeen seisoi pesupaikalla aivan paikoillaan. Ei pyörimistä, eikä nypläämistä. Ihmettelin tätä ääneen ja sain kuulla että sehän olikin tamma. Meidän ruunalla tämä vaihe on edelleen päällä. Ehkä ruunauksesta on niin vähän aikaa, että tämä nyplääminen menee vielä orimaisuuden piikkiin. Toivoa sopii että se jossain vaiheessa jää pois, näin viisaammat ainakin lohduttavat.

Hyvää alkanutta työviikoa vain kaikille! Perästä kuuluu!














sunnuntai 7. toukokuuta 2017

A day spent with you is my favourite day. So today is my new favourite day!

-Nalle Puh-


Toisella lepoviikolla Majuri oli rauhallinen. Paljon rauhallisempi kuin ensimmäisen viikon lopussa, jolloin se keuli ja yritti heitellä takamustaan karsinassa. Tallilaisten kesken sovimme että Majurin kanssa ei jäädä seurustelemaan, jos se saa pienen ruunan riekkumaan karsinassa. 

Päivät soljuivat, aamulla pysähdyin edelleen tervehtimään pientä ruunaa ja iltapäivällä töistä päästyäni olin Majurin seurana kahdesta kolmeen tuntiin. Sidosta vaihdettiin kolmen päivän välein. Haava on edelleen siisti, eikä eritä, en nähnyt tarpeelliseksi pöllytellä sidosta auki useammin.. Välillä Majuri intoutui järsimään sidoksen yläreunan teippejä hampaillaan, joten pientä fiksausta tein sidoksen päällikerrokseen välipäivinäkin. Teippiä oli ilmeisesti muakva vetää irti pintelistä. :)

viikko 2
viikko 2

Koska erilaisiin puhasteluihin on aikaa, niin toisella viikolla mittasin Majurin säkäkorkeuden. Tallilaiset arviovat silmämääräisesti Majurin säkäkorkeudeksi 150 cm ja NÄIN OLI. Pieni ruuna on kasvanut ainakin 6 cm viime kesästä. Pyllyn korkeudeksi sain 153 - 154 cm. Klinikalla otettujen röntgenkuvien mukaan hänellä on kasvupäät edelleen auki, kasvu jatkuu. :)


Perjantai 5.5. tikit otetaan pois

Torstaina 4.5. tuli 14 vrk täyteen leikkauksesta. Soitin klinikalle ja pyysin "domoa" Majurille puhelinreseptinä. Tarkoituksena oli poistaa tikit itse.

En ole aiemmin antanut "domoa" hevoselle. Niinpä pyysin asian osaavan henkilön auttamaan annostelussa. Luen aina pakkausselosteet huolellisesti. Huomioni kiinnittyi kohtaan jossa kerrottiin, että rauhoitetta ei tulisi niellä. Nieltynä sen teho laskisi huomattavasti. Minulla oli vain yksi ruisku ainetta, niinpä halusin ottaa varman päälle. Oletuksena tietysti oli, että Majuri maiskuttelisi koko töhnän suusta alas. OLIN VÄÄRÄSSÄ,  Majuri otti "domon" kielen alle mallikkaasti! Ja kyllä pieni ruuna poika saikin kehuja, koska oli mallikkain potilas. :) 

Lääkkeen annostelun jälkeen otin sen käytävälle valmiiksi seisomaan ja sillä välin kun odotin vaikutuksen alkavan, puhdistin sen karsinan. Noin 30 min. kuluttua rauhoitteen antamisesa Majurin pää alkoi roikkumaan siihen malliin, että käsillä oli juurikin oikea hetki tikkien poistoon.

Olin edeltävänä päivänä hakenut apteekista sakset ja pinsetit. Haava oli samanlainen kuin aiemmin. Tikit oli ommeltu melko tiukkaan, jouduin aika voimakkaasti nostamaan solmulankaa, jotta sain ompeleen esille. Onneksi hankkimani sakset olivat hyvin terävä kärkiset, jolloin kärjen ujuttaminen pieneen rakoon onnistui hyvin. Viisi tikkiä poistin ja haava oli hyvin kiinni. Tikkien poisto sujui hyvin ilman ulkopuolista apua. Hyvä lääke, parempi mieli taktiikalla mentiin ja onnistuttiin. Ompeleiden poiston jälkeen haavasidokset aseteltiin paikoilleen entiseen tapaan.

Koska pieni ruuna oli hyvin rauhallisena lääkkeen vaikutuksesta, sain letitettyä harjan, sekä hännän "rauhassa", ilman että pieni ruuna yrittäisi kaiken aikaa syödä minut. Siinä lettejä viritellessä huomioni kiinnittyi Majurin korvakarvoihin ja niissä näytti olevan ulkonevia karvoja tupottain. Nyt oli hyvä hetki hoitaa nuo kurittomat korvakarvat siistiksi myös. Korvat ovat sen verran herkät elimet että aivan nukuksissa pieni ruuna ei ollut kun ensimmäiseen korvaan koskin. Onneksi se huomasi nopeasti että mitään ikävää ei oltaisi tekemässä ja antoi minun siistiä karvat. Veikkaan kyllä, että jos se olisi ollut täysin hereillä, niin korviin EI oltaisi kajottu. :)

Vihdoin ilta yhdeksän aikaan pieni ruunan rumpali oli niin virkistynyt että se sai iltaruuat eteensä ja minä pääsin pitkän päivän päättekksi lähtemään kotia kohden. 

Kaksi viikkoa meni siivillä. Puolessa välissä ollaan! Hiljaisen toiveen kuiskaan; " annathan kaiken mennä hyvin."



"Kuiskaan aina hyvää yötä sinulle", sanoi Nasu Puhille.
"Mutta mehän asumme metsän eri laidoilla."
"Juuri siksi. SIlloin tuntuu että olisti lähellä."







Toipuminen viikko 1


Ensimmäiset päivät karsinassa sujuivat rauhallisesti. Onneksi heti viikonloppuna tallilla oli kisat, joten pystyin viettämään paljon aikaa Majurin kanssa. Ohjelmaan kuului karsinan putsausta, Majurin rapsuttelua ja harjausta, sekä erilaisten virikkeiden toteuttamista.

Heinän syönti verkosta on ehdottomasti hyvä juttu. Tällöin syöntiin kuluu mukavasti aikaa ja heinää on kaiken aikaan saatavilla. Heinien ollessa verkossa niillä ei ole vaarana sotkea karsinaa, kulkeutumalla jalkojen mukana purujen sekaan. Heinäverkko viritettiin suhteellisen ylös, sillä Majurilla on taipumus kuopia verkkoa jos se sijaitsee liian alhaalla. Myös havun oksien nyplääminen kaltereiden raosta on mieluisaa ajanvietettä.



Hankin karsinan oveen roikkumaan Likit:tejä ja hain tarhasta Majurin kahvallisen pallon. Ensimmäisellä viikolla, kun puhdistin karsinaa, laitoin oviaukkoon riimunarun estämään Majurin pääsyn pois karsinasta, mutta se saattoi samalla katsella käytävällä tapahtuvaa liikehdintää kun putsasin sen karsinaa. Käytäväelämän seuraaminen oli Majurille mielekästä puuhaa. Siinä pystyi hiukan sosialisoimaan lajitovereiden kanssa ja näkymät karsinasta laajenivat huomattavasti.


Muutaman päivän kuluttua Majuri alkoi olemaan jo sen verran virkeä, että naru/kottikärryviritelmät oven edessä eivät estäneet häntä yrittämästä tunkea itseään pois karsinasta, joten laitoin Majurin kiinni siksi aikaa kun putsasin karsinaa. Onneksi pallolla leikkiminen oli potilaan mielestä mukavaa ajanvietettä. 



Majuri alkoi osoittamaan uudenlaisia virkistymisen merkkejä ja se yltyi nousemaan takajaloilleen tai heitti takamusta minua kohden kun putsasin karsinaa. Sen verran hurjalle alkoi pienen ruunan temput tuntumaan että koin kaikille turvallisemmaksi siirtää Majurin karsinan siivouksen ajaksi käytävälle seisomaan. Siinä se katseli rauhallisena muiden touhuja minä sain puhdistaa karsinan rauhassa.

Klinikalta tulon jälkeen mittasin lämmön aamuin ja illoin. 

Olen käynyt aamuisin työmatkalla toivottamassa Majurille hyvät huomenet. Lisäksi ensimmäisellä viikolla se sai Penisilliiniä lihakseen kaksi kertaa päivässä. Aamuisin talli hoiti pistämisen, kiitos siitä taitavalle Karoliinalle. Iltaisin minä pistin antibiootit. Ensimmäisinä päivinä pistäminen oli suhteellisen helppoa, mutta loppua kohden pienen ruunan kärsivällisyyttä kyllä koeteltiin. Hienosti hän tähän loppupelissä suhtautui, sillä kaksi kertaa päivässä 20 ml paksuhkoa antibioottia, suhteellisen isolla neulalla syvälle lihakseen, ei varmasti tunnu mieluisalle. Lähes 400 kg painava varsa voisi halutessaan laittaa ranttaliksi koko touhun, mutta ei Majuri laittanut. Vähän täytyi protestoida, mutta siihen se jäi.

5. päivänä leikkauksesta koitti hetki, jolloin jalan sidos aukaistiin ensimmäisen kerran. 

Arvatkaa vain jännittikö nähdä miltä leikkausalue näyttäisi. Olisiko haava siisti vai ärhäkkä ja kuinkahan turvoksissa jalka olisi. Sidosten irroittaminen sujui minulta yksin, mutta uusien sidosten laittamiseen tarvitsin apua. 


Jalka oli todella siisti, ei turvotusta ja haava oli rauhallinen/kuiva. Ei punoitusta tai kuumotusta haava-alueella. 


Pieni ruuna poika laittoi melkoisesti vastaan kun uusia sidoksia alettiin sen jalkaa virittämään. Niinpä Karoliina riensi apuun ja piteli etujalkaa ylhäällä jotta saisin mahdollisimman puhtaasti sidokset takaisin paikoilleen. Onneksi kysyin klinikalta tarkat ohjeet jalan sidoksista ja haavahoidosta, Pelkän haavalapun vaihtaminen ei tullut kysymykseen, eikä haavaa saanut missään nimessä suihkutella / kastella.

Annoin klinikalle palautetta ohjeiden antamisesta, sillä klinikalta lähtiessämme ohjeet oliva hyvin ylimalkaiset. Sidos paioillaan 3 - 5 vrk ja sen jälkeen haavasidos vaihdetaan mieluusti päivittäin 4 viikon ajan. Soitin klinikalle ennen kuin ryhdyin niitä vaihtamaan ja pyysin tarkempaa ohjeistusta. 

Sidoksena jalkaa käytettäisiin Robert Jones sidosta, joka tukee jalkaa ja estää turvotuksen syntyä.


Sidoksia varten hankin Majurille pintelipatjoja, liimateippiä sekä pinteleitä. Haavalappuna pidin Melolin taitosta, sillä siinä on tarttumaton pinta. Yhden taitoksen hinta on n. 0,3 €.



Melolin haavaside on steriili ja tarttumaton. Se on erittäin imukykyinen puuvilla- ja akryylihaavatyyny, joka on toiselta puolelta sidottu ohueen rei'itettyyn polyesterikalvoon. Haava kuivuu nopeasti, jolloin tyyny ei kiinnity havan eikä parenvaa kudosta häiritä siteen vaihdon yhteydessä. Tyyny on hengittävä, se vaatii kiinnityksen haavateipillä tai muulla peittositeellä. Side vaihdetaan tarpeen mukaan. Meidän tapaukseesa 3 vrk välein.







Sidos tehdään kahteen kerrokseen ja kerrosten väliin laitetaan pehmikkeitä. Pintelipatjat ovat monikäyttöisiä verrattuna klinikkaliinohin, itse pesen ne 90 asteessa pesukoneessa. Pintelipatjoja hankin 4 kpl (2 kpl pkt 9,9 €), sillä käytössä on aina kaksi ja pesussa kaksi patjaa. Lisäksi käytän sidosten kiinnittämiseen, tarttuvaa liimasidettä kiinnittämään Melolin taitoksen ja lopuksi mustaa roudarin teippiä sidoksen ylä- ja alosaan pitämään paketti paikoillaan.

Näillä virityksillä mennään vielä kolme viikkoa eteenpän.



Ensimmäinen viikko karsinassa tuli täyteen ja pieni ruuna näytti hyväksyneen karsinaelämän.










Nuljuluu murtuu


Huhtikuussa 2017 Majuri kävi klinikalla irtopalakuvissa 

Halusin tarkistuttaa tulevaisuuden valmentautumista silmällä pitäen että kaikki on kunnossa ja pois sulkea mahdollisen osteokondroosin. Ruokintaan olen alusta lähtien kiinnittänyt huolellisesti huomiota ja olen aina laskenut lisärehut heinäanalyysin perusteella. Siitä huolimatta halusin varmistaa että olen toiminut oikein ja kaikki on kuten pitää.

Kasvusta/ruokinnasta johtuvia muutoksia ei ollut havaittavissa

Ei irtopaloja ja kaikki nivelpinnat olivat kauniit/puhtaat. Myös kaviokulmat todettiin hyviksi. Kiitos luottokengittäjälle Heidille. Sen sijaan vasemman vuohisen sisemmän nuljuluun päässä havaittiin murtuma!! MURTUMA,  miten voi olla mahdollista että Majuri ei ole missään vaiheessa ontunut jalkaa. Luulisi että jos jalassa on murtuma niin hevonen ontuisi. Murtuman ajankohtaa ei voitu arvioida. Samassa muistin että Majuri "nyrjäytti" voimakkaasti tuon vuohisen ihan pienenä kun oli vasta meille tullut. Tilanne syntyi kun päästimme kaksi varsaa vapaajuoksemaan kentälle. Siinä sitten takaa-ajotilanteessa Majuri astui huonosti ja muljautti vuohisen.  Tuolloin tuo vuohinen turvotteli, mutta ei ollut muuten kipeä eikä Majuri ontunut jalkaa millään tapaa, Lisäksi turvotus reagoi hyvin kylmälle. Ei tullut mieleeni lähteä klinikalle. Toinen kerta jolloin hänellä on takajaloissa ollut turvotusta oli viime vuoden lokakuussa. Tuolloinkaan hän ei arkonut jalkaa, eikä millään tapaa ontunut. Myös toinen takajalka turvotteli. Ihmettelin kyllä mitä nuori herra oli oikein touhunnut, mutta koska se ei ontunut tai aristellut mitenkään niin päätin seurata ja kylmätä. Lisäksi jätin valkuaislisät pois kun epäilin josko liiasta valkuaisesta turvotteli. Heinäanalyysiä ei tuolloin vielä ollut saatavilla syksyn sadosta. Turvotus meni ohi.

Eläinlääkärin mukaan sillä ei tässä tapauksessa ollut väliä milloin murtuma oli tullut, sillä ainut keino hoitaa se oli leikkaus. Murtunut pala piti poistaa, jotta se ei tulevaisuudessa aiheuttaisi ongelmia hankositeelle tai nivelpintaan. Murtumasta irronnut pala näytti röntgenkuvien mukaan irtonaiselle Alue kuvattiin usealta eri suunnalta ja asiasta konsultoitiin eri asiantuntijoita. Lopputulemana oli, että pala näyttäisi olevan irti ja se tulee poistaa. Sovittiin että klinikka ottaa yhteyttä heti kun saavat varattua leikkauspäivän.

Pienellä ruunalla ei ollut aavistustakaan tulevasta. Häntä murtuma ei vaivannut, sellaista kiitolaukkaa ja rodeota hän harrasti laiduntarhassa päivisin. Minun sydäntä sen sijaan kouraisi ja pahasti. Huoli oli valtava, vaikka klinikalla uskottiin että Majurista tulee käyttöhevonen.

Kotiin päästyäni istuin yö myöhään koneella ja etsin tietoa murtuneesa nuljuluusta, leikkauksesta leikkausennusteesta. Onneksi Majurilla murtuma oli nuljuluun yläosassa, jolloin ennuste on kohtalaisen hyvä. Joskin kuntoutus pitää tehdä kontrolloidusti ja se kestää vähintään neljä kuukautta. Tietysti vielä senkin jälkeen kuntoutus jatkuu asteittain. Meidän onneksi Majurilla ei ole kiirettä ajallisesti. Kaksivuotiaalla on aikaa parannella itseään. Ratsukoulutukseen on vielä vuosi.

Nuljuluita on vuohisessa kaksi kappaletta, sisempi ja ulompi, joita ympäröi jänteet. Majurilla murtui sisemmästä nuljuluusta yläosasta pala, nk. apikaalinen murtuma, jonka ennuste on kutakuinkin hyvä. Murtuma on tyypillinen kilpahevosille ja tutkimusten mukaan 87% kilpahevosista palaa kilpakäyttöön kuntoutuksen jälkeen.





13.4. Sain soiton klinikalta. Majuri leikataan viikon kuluttua 20.4.2017.

Valmistauduimme leikkaukseen menoon keskiviikko iltana 19.4.  pesemällä Majurin perusteellisesti, myös häntä letitettiin valmiiksi. Leikkausta edeltävänä päivänä Majurille ei annettu lainkaan väkirehuja ja leikkausa edeltäväksi yöksi Majuri sai paljon heinää verkkoon, sillä aamuheiniä ei ollut luvassa.

Aamulla ajoin kahdeksaksi tallille, harjasin Majurin ja pakkasin tavaroita matkalle mukaan. Tarkoituksena oli jatkaa klinikalta matkaa suoraan kuntoutukseen Hämeen hevoskuntoutuskeskukseen. Olin soittanut sinne edeltävällä viikolla ja tiedustelin heidän kokemusta kuntoutuksesta, Halusin että kuntoutus tapahtuisi oikein ja mahdollisimman kontrolloidusti. Lastasin Majurin yksin, kuten monesti aiemminkin. Olen ylpeä Majurista siitä, että matkustaminen hänen kanssaan on mutkatonta. Ylimääräisiä juhla-askeleita ei oteta kun mennään traileriin, eikä myöskään sieltä poistuttaessa. Myös itse matkatapahtuma sujuu aina hänen osaltaan rauhallisesti.

Matka tallilta klinikalle kesti tunnin ja sinne tultuamme menin ilmoittamaan, että potilas on saapunut. Vein Majurin klinikan karsinaan odottamaan leikkausvalmisteluja. Pikaiset rapsuktukset ja itkun pidättelyä, toivottavasti näemme vielä. Hoitaja totesi että he soittaisivat minulle sitten kun Majuri on herännyt ja noussut ylös.

Ajomatka töihin meni apeissa tunnelmissa. En voinut olla pelkäämättä, että kaadossa, anestesiassa tai ylös nousussa anestesian jälkeen on aina olemassa riskinsä. Töihin halusin mennä sen vuoksi, että siellä minun olisi pakko miettiä muuta kuin Majuria. Tiesin että en voisi asioille mitään vaikka kuinka murehtisin. Asiat tulisivat menemään juuri siten kuin ne menevät. Tapahtumat olisivat korkeamman käsissä.

Iltapäivällä sain puhelun leikanneelta lääkäriltä, Majuri oli herännyt ja leikkaus oli tehty. Leikkaus suunniteltiin tehtäväksi tähystämällä, jossa irtopala poistettaisiin. Mutta kävikin ilmi, että murtuma ei ollutkaan irtonainen vaan murtunut kappale oli osittain vielä kiinni luussa. Näin ollen nivelkapseli jouduttiin aukaisemaan ja murtunut kappale irrottamaan perinteisin leikkausmenetelmin. Tämä tietäisi pidempää toipumisaikaa. Alunperin arvioitiin että karsinalepo  tähystysleikkauksen jälkeen olisi 1-2 viikkoa, mutta tässä tapauksessa se kohosi kuuteen viikkoon. Neljä ensimmäistä viikkoa oltaisiin totaalisessa karsinalevossa.

Ensisijaisen tärkeää toipumisessa olisi, että ei äkkinäisiä liikkeitä.  Kuntoutus tulisi aloittaa hyvin varovaisesti, jotta hankositeen sisempi haara ei alkaisi oireilemaan. Nuljuluun murtumien leikkauksessa hankositeen johonkin osaan tulee yleensä vauriota, vaurio kohta riippuu siitä mistä kohtaa luuta on murtunut. Meidän tapauksessa vaurioitunut kohta oli lähellä hankositeen haara.

Ajoin töistä suoraan klinikalle. Majuria tuotiin juuri röntgenistä kun menin paikalle. Vastassani oli unelias pieni ruuna, joka hörähti nädessään mamin. Majurilta otettiin vielä kanyyli kaulalta pois ja sen tuli seisoa pää ylhäällä kymmenisen minuuttia, jotta kanyylin pistokohta umpeutuisi. Majuri jäi kiinni karsinaan  ja minä lähdin hoitamaan paperiasioita.

Kun kaikki paperiasiat oli hoidettu, otin Majurin ja vein hänet traileriin. Tälläkin kertaa poika asteli sinne kyselemättä. Menomatkan heiniä Majuri ei saisi, sillä se oli liian unelias kyetäkseen syömään turvallisesti. Ennen kotiin lähtöä minun piti vielä ilmoittaa kuntoutukseen että Majurin tulo siirtyisi neljällä viikolla. Johtuen siitä että karsinalepo olisi totaalinen eikä sinä aikana aktiivista kuntoutusta voisi suorittaa.

Kotimatka sujui hyvin ja omaan karsinaan päästyään Majuri sai ensimmäisen kerran heinää eteensä sinä päivänä. Tässä oltiin takaisin kotitallissa ja edessä olisi neljä viikkoa karsinassa seisomista. Monta mutkaa voisi vielä tulla matkan varrelle. Tulehdus, mahahaava, ähky, kaviokuume. You name it, mitä kaikkea voisikaan vielä tulla ennen kuin kuntoutukseen asti päästäisiin. Täytyisi olla tyytyväinen jokaisesta saavutetusta vuorokaudesta, minkä Majuri selviäisi ilman takapakkia.

Tässä leikkauksesa toipuva jalka paketissa. Tuon paketin saisi avata 3 - 5 vrk kuluttua ensimmäisen kerran. Toivoa sopi, että haava ei erittäisi ja paketti saisi olla paikallaan mahdollisimman pitkään.
Seruaavaksi kerron miten toipuminen edistyy.








maanantai 1. toukokuuta 2017

Arabinäyttely kesällä 2016

FINNISH ARABIAN HORSE SHOWS

Thousand Lakes International Arabian Horse Show, 23.7.2016, FORSSA, Finland



Heinäkuussa 2016 matkasimme aamu varhain  Forssaan Pilvenmäen raviradalla järjestettävään Arabihevosten näyttelyyn. Näihin voivat osallistua kaikki Arabiristeytykset jos Arabian hevosta on vähintään 50%. Näyttelyn osallistui  toinen toistaan upeampia Arabian hevosia.

Majuri on 75% Arabian hevonen. 




Kuljetus tapahtumapaikalle onnistui ongelmitta. Majuri on matkannut säännöllisesti trailerissa siitä lähtien kun hän 7 kk iässä meille tuli. Häntä on opetettu kulkeman myös yksin trailerissa, sillä aina ei ole mahdollista ottaa toista hevosta kaveriksi mukaan.  

Me osallistuimme 3. luokkaan joka oli tarkoitettu risteytyksille.

Tuomareina näyttelyn osalta toimivat:

Annette Dixon, UK, Peter Birch, DK, Joanne Lowe, UK

Emme olleet aiemmin osallistuneet hevosnäyttelyihin, joten halusin että Majurin esittäisi henkilö, jolla on kokemusta varsan esittämisestä. Onneksemme saimmekin Pullin Eijan esittämään nuoren ori pojan! Itse en olisi siitä selvinnyt sillä nuori varsa kävi kuumana tapahtumapaikalla. Hän tarvitsi todellakin osaavan ja jämäkän esittäjän. 

Näyttelyä varten tilasin Majurille mittatilauksena arabihevosten näyttelyriimun ja riimu oli juuri Majurin näköinen. Pesimme Majurin huolellisesti näyttelyä edeltävänä iltana ja ennen kehään menoa laitoimme Babyoil:ia  turpaan sekä silmien ympärille, korostamaan tummia alueita. 


Minä jännitin esittämistä todella paljon. Tiesin että Majuri on viisas nuori ori ja yleensä osasi ottaa asiat sellaisenaan kuin ne eteen tulivat, mutta nyt pelkäsin että hän laittaisi kokonaan ranttaliksi eikä esittelystä tulisi mitään. Turhaan pelkäsin sillä esittäjän varmuus tarttui Majuriin ja hän seurasi kuuliaisesti perässä vaikka selvästi hämmentynyt tapahtumasta olikin. Eistys sujui hyvin! 

Majurin esittäytyminen






Majuri sijoittui hienosti 2. sijalle omassa luokassaan.  

kultapistein 87,25,  Arvostelussa kolme tuomaria arvioi kukin erikseen hevosen ja pisteet lasketaan yhteen.





Kunniakierros










Majuri ja Aarre lähti kesälomalle

Olipa taas hieno kokemus Majurin matkassa eilen, kun siirsimme hevoset tallilta Ninan pihalle karjalohjalle laidunkauden etkoille. Päätim...